Home  

HomeTherapeutWerkwijzeLeefstijlBehandelingenMeditatieTarievenContactLinks

 

Voeding

Beweging

Geest

 

Rust in de geest geeft structuur in het leven

Er zijn ooit onderzoeken geweest naar het effect van indrukken op de geest. Het blijkt dat we doodgaan zonder indrukken die we, net zoals we water, zuurstof en voedsel, nodig hebben om te kunnen leven.

Overload
De samenhang tussen lichaam en geest is inmiddels evident. Mensen kunnen zichzelf ziek of gezond denken. Maar door de komst van internet hebben we inmiddels een ander probleem dat helaas door velen nog niet (h)erkent wordt. De 'overload' aan indrukken is schadelijk voor ons systeem, veroorzaakt onrust en een permanent gevoel 'te weinig tijd' te hebben. We zijn ook heel vaak bang iets te missen. Ook kan de overload aan indrukken van invloed zijn op het slaappatroon. Veel internetten (en zeker vlak voor het slapen) kan slaapproblemen veroorzaken of een onrustige slaap.

Door rust in het hoofd te creëren, creëer je rust in je leven. Het is van belang af en toe stil te staan bij de vraag of er nog genoeg balans is tussen het 'werkelijke' leven en het digitale leven. Hoe veel tijd ben jij per dag op het web?

Adolescenten
Extra belangrijk is het voor kinderen en jong adolescenten om deze rust te creëren. Ze zijn nog te jong om zelf hun grenzen te kunnen bepalen, dus die verantwoordelijkheid ligt bij de opvoeders. Zij hebben er -meer dan volwassenen- veel baat bij omdat ze elke dag nieuwe dingen (moeten) leren en daardoor vanzelf al meer drukte in hun hoofd hebben. Ze hebben tijd en rust nodig om te verwerken.

Tips voor rust in de tent (en in het hoofd):

  • Zet je mobiele telefoon 's avonds uit en geef dat ook aan op je voicemail en door aan je vrienden en familie;

  • Neem jezelf voor na 22.00 uur niet meer gebruik te maken van laptop, desktop of tablet;

  • Lees weer eens een magazine of een boek voordat je gaat slapen;

  • Zet de televisie eerder uit;

  • Bedenk eens voor jezelf of er andere leuke dingen te doen zijn in de avond die je wel ontspannen, maar geen straling opleveren;

  • Ga breien of klussen.

Lotus

Byron Katie

 

Natuurgeneeskundige Praktijk Biophysis te Oostzaan. Alle rechten voorbehouden. (c) Martine te Kloese